luni, 3 august 2009

marathon_09 news: Ijar-Uzina

VIDEO: marathon_09 news: Muntele Ijar from Elisei Miron on Vimeo.


Vineri 31 iulie, am dat iar o tura impreuna cu Voicu si Iustin, in zona muntelui Ijar. Cum ziceam in postul anterior, incercam sa gasim un drum ce coboara din muntele ijar pana jos la sosea, cu vreo 2-3 km inainte de Uzina, sat din care incepe urcarea cu panta cea mai accentuata din traseul de 50 km. Urcarea la Pape are aproape 4 km si anul trecut am fost parte si din traseul lung, dupa o lunga coborare pe drum forestier urmata de 10 km de asfalt.


View Larger Map

Vrem sa inlcouim acei 10 km de sosea cu creasta muntelui Ijar. Dar ca sa implicam si urcarea de la Pape trebuie sa gasim o coborare.. In acest sens, impreuna cu Voicu si Iustin am incercat sa gasim un drum de jos in sus, pentru ca asa e mult mai usor de gasit o legatura. Am gasiat una.. un drum privat cum ne zicea un localnic. Nu asta ar fi se pare insa problema. Drumul de multe ori e doar o poteca, panta e destul de abrupta in unele locuri virajele sunt foarte stranse pe un sol cu multe pietre. In alte locuri drumul are un sant longitudinal cu pietre adunate in el. Alteori trece prin curtea caselor si am dat de trei port inchise... Stiu ca unora le-ar place coborarea si ar savura-o din plin, insa ne gandim si la cei mai putin antrenati pt coborari tehnice si ne gandim mai ales la siguranta. In cazul unei accidentari mai grave Salvamontul ar putea ajunge acolo doar pe jos.. si nu e tocmai usor, coborarea avand aproximativ 7 km.

Asa ca momentan hotararea noastra e ca nu vom include acea coborare dar mai cautam variante. Daca nu vom gasi nimic, ramanem in creasta muntelui Ijar si legatura cu traseul scurt se va face in varf, la izvorul de la Pape insa asta ar insemna mai putina diferenta de nivel decat speram.

Vezi traseul in Google Maps sau Descarca trackul GPS pentru a-l vedea in Google Earth si/sau programele specializate (OziExplorer, MapSource..). Daca vrei sa-l parcurgi iti recomand sa o faci in sens invers acelor de ceasornic dar cu mare atentie la coborare!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu